UDRUGA PUHAČKI ORKESTAR GRADA PULE, osnovana 1993. godine, pravi je glazbeni centar – broji 99 članova svih generacija koji rade u 8 grupa: 4 stalne (Puhački orkestar, Big Band, Orkestar za sviranje pri ukopima, Ženska klapa Teranke) i 4 koje se okupljaju po potrebi (Jazz oktet, Jazz kvintet, Evergrin kvartet, Fanfare), sa sjedištem u Rojcu, Gajeva 3, Pula.

Puhački orkestar simfonijskog je tipa. Ima zahtjevan, bogat i stilski raznolik repertoar. Petnaestak članova vrsni su solisti što Orkestru daje posebnu kvalitetu. Ljubav prema glazbi, dobra organizacija rada, stručnost dirigenata Ante Dobronića i Branka Okmace, prostor u kojem se svakodnevno vježba i posebno briga o mladim članovima, dali su i rezultate – od svog osnutka do danas Orkestar je značajan kulturni činitelj u Puli, Istri i Hrvatskoj.  

 

Puhački je orkestar i jedan od najboljih takovih orkestara u zemlji što potvrđuju osvojene zlatne plakete na natjecanju puhačkih orkestara Republike Hrvatske.
Dosad je izvedeno više od 330 nastupa, protokolarnih, promenadnih i svečanih koncerata, uz sudjelovanje poznatih pulskih solista.

Big band djeluje u sastavu Puhačkog orkestra grada Pule  od 1996. godine. Danas ga vodi Branko Sterpin. Po europskom načinu razmišljanja jedan je od tri takva sastava u Hrvatskoj koji je dokazao ljepotu, kvalitetu i potrebitost takvog načina izvedbe specifičnih skladbi jazz standarda te klasičnih plesnih skladbi u izvornim aranžmanima Davora Lorkovića. Uz pulske vokalne solistice ugošćuje i renomirane jazz glazbenike iz Zagreba i inozemstva.    

Nekad je u skl0pu udruge djelovao i Salonski orkestar. Počeo je s djelovanjem koncem 2001. godine pod vodstvom Sandre Petrović. Svojim nastupima i revijskim izborom programa veseli i publiku i glazbenike, što rezultira sve većim zanimanjem za njegove koncerte.Ugasio se 2008. godine.

Ženska klapa grada Pule “Teranke” (8 članica) okupivši se u listopadu 2002. kao jedna od sekcija Puhačkog orkestra grada Pule – prva je ženska vokalna grupa na području grada Pule koja je počela njegovati ljubav prema klapskoj pjesmi.

Teranke osim dalmatinskih narodnih klapskih napjeva i obrada pjesama popularnih pjevača njeguju istarsko-primorski glazbeni izričaj, koji je baštinska vrijednost kraja iz kojeg dolaze, čime nastoje prenijeti ljepote istarskog glazbenog idioma i stvaralaštva.

One su najbolja istarska i sjevernojadranska klapa, i kao viceprvakinje omiškog festivala-u samom su vrhu i hrvatske klapske scene. Organiziraju i susret klapa Puna mi Pula!

 

Kontakti:

Puhački orkestar grada Pule

Gajeva 3, 52100 Pula

OIB: 49876898425

IBAN:  HR6923600001101666443, Zagrebačka banka 

E-mail: orkestarpula@gmail.com; sakudpula@gmail.com

Tel./fax: 00385 (0)52 222 881

GSM: 00385 (0) 91 539 4515, tajnica POGP Nataša Dragun